donderdag 9 juni 2011

Flaptekst #8

Een walgelijk succesvolle aardappelboerin worden: het is al van jongs af aan de droom van Nilsa Poulsen. Helaas stamt ze uit een stads onderwijzersgeslacht en staat ze al jaren met wisselend plezier voor de klas. Een eigen boerderij lijkt dan ook lange tijd een luchtkasteel uit een andere, onbekende wereld. Tot ze op een dag letterlijk en figuurlijk bij de hand wordt genomen door de boomlange boerenzoon Morten Nørgård. De goedlachse Morten zet haar op het goede spoor, maar al snel blijkt de weg naar het gedroomde agrarisch imperium geplaveid met goede voornemens – en aardappels, héél veel aardappels.

Met zijn debuutroman De aardappelblokkade schreef Hagen Madsen (Kolding, 1981) een aangrijpend verhaal over kruimige aardappels, misselijkmakende manipulatie en échte liefde. In Denemarken eindigde het boek in 2009 bovenaan de jaarlijstjes van critici en lezers.

2 opmerkingen:

  1. "Madsen combineert de luchtigheid van een mousseline met de ontnuchterende substantie van een kleibint. En houdt ze feilloos in balans. Een verpletterend huzarenstukje." - Trørhus Posten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "'De aardappelblokkade' ademt optimisme en vertrouwen in de toekomst van dit schitterende natuurproduct. Laten we hopen dat Hagen Madsen deze sentimenten kan doen overslaan op de Deense consument, die we de laatste jaren met leedwezen meer en meer zien overstappen op exotische alternatieven zoals rijst en pasta".

    Anker Boye, Danmarks Kartoffel Råd (www.kartoffelraad.dk)

    BeantwoordenVerwijderen